Deklijsten

Deklijsten

8 december 2017
|
Algemeen

Deklijsten zijn kwalitatief vele malen beter dan een aluminium daktrim. Een zinken of koperen deklijst ligt als een “paraplu” over de dakrand en daardoor is de kans op lekkage vrijwel nihil.

Deklijsten kunnen eenvoudig aan elkaar worden bevestigd d.m.v. solderen of lijmen.

Deklijsten zijn op allerlei verschillende lengtes verkrijgbaar. Een gangbare lengte is 2 meter. Dit is een ideale lengte om de deklijsten goed vast te kunnen zetten en tevens een strak aanzicht te creƫren. Langere lengtes zijn erg lastig te monteren en daarom raden wij dat af.

Deklijsten worden vastgezet met zinken klangen. Een klang is een plaatje zink die met zinkspijkers op de dakrand worden bevestigd. De klang steekt aan de voorkant over het dak heen. De deklijsten worden om de klang heen geschoven. Het gedeelte van de klang dat over het dak uitsteekt, valt nu precies in de kraal. Aan de onderkant valt de klang in het dubbel gezette gedeelte van de deklijst.

De deklijsten kunnen door deze manier van monteren uitzetten en krimpen, zonder dat ze daardoor los komen van de dakrand. Uitzetting en krimp mag nooit worden onderschat! De meeste goten en deklijsten gaan kapot wegens het slecht kunnen uitzetten en krimpen.