Zink

Zink

4 januari 2018
|

Zink is esthetisch en duurzaam. Het is hét bekledingsmateriaal voor daken en gevels. Het gaat lang mee en is volledig recyclebaar. Architecten die veel met zink werken, geven hoog op over de toepassingsmogelijkheden en uitstralingseffecten.

Natuurlijke uitstraling

Zink krijgt door voortschrijdende patinatie een bepaalde charme. Tegelijkertijd zorgt de patinalaag voor een natuurlijke bescherming. Dit proces begint onder invloed van weersomstandigheden en heeft een natuurlijk verloop. Op daken en gevels zal zink in één tot vier jaar zijn volledige grijstint verkrijgen.

Fabrieksmatige kleuring

Bij geprepatineerd zink is de patinalaag reeds aangebracht middels een chemische voorbehandeling in de fabriek. Het kleurenspectrum wordt de laatste jaren steeds uitgebreider en loopt van blank tot groen-, blauw- en antracietkleurig zink.

Toepassing

In Nederland gebruikt men voor dak- en gevelbekleding meestal 0,8 millimeter zink. Voor cassettes en roeven wordt soms 1,0 of 1,1 millimeter materiaal gebruikt. De hard op hard maat van felsen is tussen de 300 en 500 millimeter. Voor roeven kan dit breder tot 900 millimeter. In het algemeen geldt: hoe breder de hard op hard maat, hoe groter de kans op opbolling.