Koper

Koper

4 januari 2018
|

Koper staat symbool voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Het is niet voor niets dat veel banken hun kredietwaardigheid tot uiting laten komen in een statig pand met koperen dak.

Natuurlijke uitstraling

Koper is van oorsprong een roodkleurig metaal. Eenmaal in de buitenlucht gaat het materiaal oxideren [patineren]. Het oppervlak en uiterlijk verandert, met als gevolg een bruine of groene kleur. De mate van verkleuring hangt af van het milieu waarin het gebouw staat en de vorm [vooral de helling] van het gebouw. Als stelregel geldt: hoe steiler de helling, des te minder snel de patina hecht. Een gevel zal dus minder snel bruin of groen worden dan een flauw dak. De patinalaag zorgt er tevens voor dat het koper stabiel, zelfherstellend en corrosiebestendig is.

Fabrieksmatige kleuring

Dankzij innovatie is het verkleuringproces van koper te versnellen. Het materiaal komt in gepatineerde vorm uit de fabriek en heeft na toepassing direct de gewenste kleur. Denk hierbij aan kleuren als diepbruin, zeegroen of zelfs “kievitsei gespikkeld”.

Toepassing

De toepassing van koper is gelijk aan dat van zink. Echter wordt standaard met 0,7 millimeter koper gewerkt. Voor cassettes en roeven gebruikt men 1,0 millimeter.